Kan een makelaar aantreden als zowel aankoop- als verkoopmakelaar?

Voor beide partijen geldt dat ze tegen de voor hun klant meest gunstige voorwaarden willen kopen dan wel verkopen. De verkoper wil de woning voor de beste prijs verkopen, terwijl de koper juist het liefst zo min mogelijk wil betalen. Als een makelaar zowel voor de kopende als de verkopende partij moet onderhandelen, dan vindt er sowieso belangenverstrengeling plaats. 
 

De aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar is er echt voor de kopende partij. Hij of zij helpt de kopers gedurende het gehele proces van het kopen van een woning. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een woning en begeleid de kopers tijdens de bezichtigingen. Hij of zij geeft advies op allerlei gebieden en helpt met de onderhandelingen. Als kopende partij kunt u zelfs het hele koopproces uit handen geven aan de aankoopmakelaar. 


De verkoopmakelaar
De verkoopmakelaar is er dus echt voor de verkopende partij. Hij of zij zorgt ervoor dat de woning zo goed mogelijk wordt verkocht en begeleidt het hele verkoopproces. Van het promoten van de woning tot aan de sleuteloverdracht. De verkoopmakelaar regelt de bezichtigingen en doet de onderhandelingen. Hij of zij stelt ook het koopcontract op en regelt het tekenen ervan. De verkoopmakelaar regelt de eindinspectie voorafgaand aan de sleuteloverdracht. 

Verboden
Als de makelaar bij de verkoop van een woning zowel de aankoop als de verkoop begeleidt, dan komt één van de twee partijen er minder gunstig vanaf. Om die reden kan het nooit gebeuren dat de verkoopmakelaar van een woning ook de aankoopmakelaar is bij dezelfde woning. Hij onderhandelt dan in feite met zichzelf. Dat is zelfs verboden binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM). Uiteraard mag een makelaar wel uw woning verkopen en daarnaast ook een woning voor uw aankopen.

Heeft u plannen om te verhuizen en wilt u meer informatie over het kopen en/of verkopen van uw woning? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij komen ook graag bij u langs voor een gratis waardebepaling.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring